Keramički viniri fasete

FaseteViniri ili fasete su tanki delovi od porcelana, koji se lepe na prednje zube. Fasete se na prednje zube ugradjuju u slučajevima: kad su zubi male veličine, usled gubitka prirodne boje, lomljenja zuba ili kvranja prednjih zuba. Kao i kod bezmetalnih krunica, boja faseta se izjednačava sa bojom ostalih zuba. Sa druge strane mogu da se postave i bele fasete, čime se postiže efekat belih zuba. Zbog toga su fasete, mnogo popularniji način za dobijanje belih zuba od blicinga. Fasete su snažne i veoma izdržljive i mogu da opstanu od 10-15 godina.

 

Viniri (keramičke ljuspice)Bilo da je reč o malo izmenjenom položaju zuba ili izmenjenoj boji, ovi estetski nedostaci se mogu nadoknaditi primenom keramičkih ljuspica (vinira), koji daju izvanredne estetske rezultate.
Prema modelu dobijenom izlivanjem otiska zuba pacijenta, ljuspice se izrađuju uz pomoć kompjutera, koji ne samo što obezbeđuje najpreciznija moguća merenja, već i indžektuje keramiku, pa tako daje i najveću moguću preciznost u modelovanju vinira. Posebna vrednost ove metode je u tome što njena primena ne zahteva agresivno brušenje zuba, već skidanje samo vrlo tankog sloja zubne gleđi. Vinirima se zapravo menja prirodna zubna gleđ, pa se na taj način može menjati boja zuba ili napraviti manja korekcija položaja, veličine i opšteg izgleda zuba.Bezmetalne kruniceDrugi način za dobijanje belih zuba je ugradnja bezmetalnih krunica i faseta. Nakon brušenja i uzimanja otiska, vrši se kompjutersko 3D skeniranje brušenog patrljka. Na osnovu toga se u labaratorijskim uslovima pravi protetska struktura vrhunskog kvaliteta i izgleda. Vreme trajanja ovog tretmana iznosi 7 dana. Prednosti bezmetalnih keramičkih krunica su u tome što boja ovih krunica moze da bude slična ili identična boji ostalih zuba. Za razliku od njih boja običnih krunica sa metalnom bazom ne moze da se usaglasi sa bojom ostalih zuba.


Primena bezmetalne keramike spada u najsavremenije tokove estetske rehabilitacije zuba. Naša stomatološka služba primenjuje najaktuelnije metode koje se zasnivaju na upotrebi bezmetalne keramike – keramičke vinire i keramičke krunice. Štaviše, ako stanje usta i zuba pacijenta to dozvoljava, ove usluge mogu biti kompletno pružene u roku od samo jednog dana.Bezmetalne krunice i mostoviKad je reč o većim oštećenjima zuba, velikom broju plombi, masivnim plombama ili drastičnoj promeni boje zuba zbog endodontskih intervencija, estetski problemi te vrste se najefikasnije rešavaju primenom bezmetalnih keramičkih krunica i mostova. Treba, takođe, znati da se bezmetalna keramika koristi pre svega za ulepšavanje osmeha, odnosno za estetske intervencije na prednjim zubima, jer oni nisu izloženi najvećem pritisku žvakanja. Pri tom, ukoliko je oštećen samo jedan zub, za dobijanje punog estetskog efekta preporučuje se rehabilitacija zuba u paru (oba sekutića, na primer).


Bezmetalne keramičke krunice se takođe izrađuju uz pomoć kompjutera, s tom razlikom što se preko osnove, koju čini kompjutreski indžektovana keramika, rukom zubnog tehničara dodaje „kapica" u obliku sloja tvrđe keramike.