Lice i vrat

FACE LIFTING (ritidektomija)


Hiruški zahvat kojim se podižu mišići lica, uklanja višak kože i uklanjaju jače bore na licu.

 Starosno doba koje se smatra pogodnim za izvođenje ove operacije kod najvećeg broja ljudi je posle 40 godine života

Kao prvi i najuočljiviji znak opuštenog lica je gubljenje jasne linije kože donje vilice praćeno formiranjem jastučića i podbratka kao i gubljenje čvrste granice između donje vilice i vrata.

Sledeći znak je produbljivanje nazolabijalnih bora(bore između nosa i uglova usana) i spuštanje uglova usana.

Veći ili manji broj bora lica i vrata je siguran znak da je vreme za lifting.

Trajnost face-liftinga zavisi od operativne tehnike kao i individualnih osobina pacijenta (starost, kvalitet kože i potkožnog tkiva).

Kod tzv. SMAS-face liftinga, vrši se reinsercija i podizanje mišića, a ne samo uklanjnje viška kože. Na ovaj način osobu možemo podmladiti minimalno desetak godina sa dugotrajnijim efektom.

Ožiljci su plasirani u deo kose iznad ušnih školjki, gde se paraktični i ne vide, zatim ispred ušne školjke u postojeći nabor, te u kanal iza uha. Posle 3-6 meseci ožiljci su minimalno vidljivi i ne predstavljaju estetski problem.

Operativni zahvat se izvodi u opštoj anesteziji i zahteva 2 dana hospitalizacije.

Zavoj se nosi oko 3-4 dana posle čega se stavlja posebna elastična maska. Konci se skidaju oko 12. dana nakon operacije.

Zatezanje lica uglavnom kombinujemo sa zatezanjem kože čela, kapaka i vrata.

Neck-lift

Podrazumeva odstranjivanje viška kože i njeno zatezanje na vratu. Može se kombinovati sa liposukcijom. Izvodi se kao samostalna intervencija ili u sklopu face-liftinga.

U zadnje vreme se često izvode takozvani parcijalni liftinzi lica ,zatim kombinovani liftinzi , subperiostalni liftinzi i sl.

Po skidanju konaca savetuju se odgovarajuće masaže lica i aplikacija krema protiv ožiljaka.

Komplikacije: veoma su retke no treba ukazati na mogućnost pojave podliva, jačeg otoka, manjeg propadanja kože, slabijeg osećaja na licu i do tri meseca, jačih ožiljaka i sl.U najtežm slučajevima i povrede facijalnog nerva.

Savet: Radi se o kompleksnoj hirurškoj intervenciji, pa je neophodno veliko hirurško iskustvo.