Stomak - abdomen

DERMOLIPEKTOMIJA I ABDOMINOPLASTIKA

 
Dermolipektomija podrazumeva hiruško odstranjivanje kože i potkožnog tkiva u onoj meri i obimu koliko to stanje pacijenta zahteva, a da ne ugrožava njegovo opšte zdravstveno stanje.

Ovo je često jedini izbor kod pacijenata koji naglo izgube na svojoj težini što zna da bude i do 30 kg. Dijetom ili posle nekoliko trudnoća. Tada koža gubi na svom tonusu i elastičnosti, tako da više ne može da se vrati u svoje prvobitno stanje.

Abdominoplastika uključuje i korekciju prednjeg trbušnog zida tj. ojačavanje muskulature, posebno tamo gde postoji razdvojenost (dijastaza) ovih mišića ili u prisustvu manjih trbušnih kila. (na slici velika abdominalna ventralna kila)

Operacija se izvodi uglavnom u opštoj anesteziji. Može se kombinovati i sa liposukcijom u predelu bedara, butina, kolena i zadnjice.

Najveći nedostatak ove operacije je dosta veliki ožiljak koji zaostaje nakon operacije. Ovaj ožiljak se smešta na mesto gde je najmanje vidljiv tj. u tzv. suprapubičnu regiju, tako da je pri nošenju kupaćeg kostima, taj ožiljak u potpunosti pokriven.

Pacijent ostaje u bolnici 24 sata. Obavezno je nošenje odgovarajućeg steznika u prve 2 nedelje, kada se otprilike i konci uklanjaju.

Po skidanju konaca, počinje se sa tretmanom ožiljka i koji vremenom postaje mekši i manje upadljiv. Estetski rezultati su odlični.